IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Cup i sens jego istnienia, Czyli, czy kontynuować czy też nie...
Double Kill Cup
Double Kill Cup:
Wpisowe, większa pula nagród, jednak trzeba będzie zapłacić drobną sumę za uczestnictwo. [ 15 ] ** [27.27%]
Turniej bez nagród, ewentualnie serwery vt/ts, bez wpisowego [ 40 ] ** [72.73%]
Łącznie oddanych głosów: 55
Goście nie mogą głosować 
ShroomOfDoom
post Jan 25 2010, 11:21
Post #1

Invoker

Grupa: Użytkownik
Serwer: Garena
Nick: Nedar.

Witam Was w ten słoneczny, acz mroźny dzień. Jako organizator turnieju, chciałbym się Was, graczy zapytać, czy jest sens kontynuowania turnieju w postaci kolejnych edycji. Shisha chce się wycofać z organizowania tego turnieju, a on załatwiał również nagrody, więc na kolejne edycje może ich już nie być. Tak więc, turniej nie oferowałby żadnych wygranych, chyba, że zbierałbym wpisowe, co jest raczej niemożliwe ze względu, że wtedy nikt oprócz czołówki pewnej wygranej nie zapisywałby się do turnieju. Mogę kontynuować turniej, spróbować zorganizować jakieś serwery vt jako wygraną, ale na więcej raczej nie ma co liczyć, chyba, że jakimś cudem na ostatnią, tą bardziej prestiżową edycje znajdzie się sponsor, jednak już wiadomo, że będzie ona skupiała jedynie najlepsze drużyny występujące w turnieju, a nie również i z poza Polski. Tak więc, w tej sytuacji, widzę trzy wyjścia:

1. Kolejne edycje z wpisowym 10-15zł (1 zł 50 gr za osobę przy 7-8 osobach w drużynie).
2. Kolejne edycje bez nagród, ewentualnie z serwerami vt / ts.
3. Zakończenie turnieju na tej edycji.

W sumie wybór należy do was. Z wpisowymi pula nagród może być spora, z czego pewna suma byłaby odciągana na ostatnią edycje. 2 rozwiązanie, myślę, że całkiem niezłe, jednak mało drużyn bierze udział w turniejach bez nagród. Biorąc pod uwagę 1 jak i 2 opcje liczba drużyn będzie pewnie mniejsza niż w tej edycji, ale co poradzić, nie można mieć wszystkiego. W sumie 3 opcji nie biorę pod uwagę, mam nadzieję, że wszystko jakoś pójdzie i będzie można zorganizować kolejne edycje. Pozdrawiam i czekam na komentarze.

--------------------

Potężna wichura, łamiąc duże drzewa,
trzciną zaledwie tylko kołysze.
Uważaj! Uważaj! Uważaj! Uważaj!
Tak, wiem, wtedy nie będzie zmiłowania,
łaski nie będzie.
Tak wiem, dziś nasza kolej,
już ustawiony sprzęt jest na stole.
(...)
Siwy dym i białe sadze,
będzie dzisiaj kamikadze.
Tak wiem będą jasełka,
wszyscy gotowi i nikt nie pęka,
kamień na kamieniu tutaj nie zostanie.
My królowie mety, ryjemy berety - Stachursky
Go to the top of the page

+Quote Post
Jin-S.I.D.
post Jan 25 2010, 11:26
Post #2

Stalker

Nick: haard

ofc że 2, a najlepiej to by było z tego zrobić ligę z rozgrywkami np. co niedzielę. Scena aby się rozwijała potrzebuje lig i turniejów, wtedy teamy nie rozpadają się co chwila i ludzie się bardziej motywują do grania.

W przedsięwzięciu takim jak to najważniejsza jest konsekwencja w działaniu, sponsorzy przychodzą z czasem, choć nie ma co liczyć na jakieś wypaśne nagrody, więc rób swoje i nie zrażaj się za szybko, a jak ci się nie chce tego kontynuować co daj sobie spokój i skończ na tej edycji.

Ten post został edytowany przez Jin-S.I.D.: Jan 25 2010, 11:28

+Quote Post
ShroomOfDoom
post Jan 25 2010, 11:29
Post #3

Invoker

@up Zawsze można zrobić dwa równoległe projekty, jednak była już dyskusja o lidze i wielu ludzi mówiło, że to nie wypali, drużyny są niestabilne, trudno będzie to zrobić itp. no ale zawsze można pomyśleć.

Chce mi się kontynuować, za dużo roboty z tym nie ma, a zawsze jakaś satysfakcja jest smile.gif

Ten post został edytowany przez ShroomOfDoom: Jan 25 2010, 11:30

--------------------

łaski nie będzie.
(...)
Siwy dym i białe sadze,
Tak wiem będą jasełka,

+Quote Post
Sh1sha
post Jan 25 2010, 11:44
Post #4

الشيشة

Grupa: Moderator działu DotA
Nick: Szajsza

Po pierwsze mało który sponsor jest na tyle głupi by inwestować pieniądze w scenę która nie idzie do przodu tylko cały czas się cofa.
Po drugie 1. edycja tego cupa miała być sprawdzeniem czy to dobry pomysł i czy można z tym ruszać na europejską scenę. Chcieliśmy z Nedarem ruszyć coś na naszej rodzimej scenie planszy DotA, jednak samo nastawienie polaczków wystarczy by odechciało mi się wszystkiego. Ciągłe wjazdy na organizatorów, nagminne łamanie regulaminu, brak jakiegokolwiek zrozumienia, że jest to pierwszy turniej organizowany przez nas i ponownie ciągłe wjazdy na nas bo polaczkom ciężko coś zrobić, a jak już ktoś się za coś weźmie to musi to być idealne i w ogóle cacy. Nikt z wjeżdżających na nas idiotów nie pomyślał że nie da rady każdemu dogodzić i nie zawsze wszystko pójdzie tak jak tego chcemy. Dopóki mentalność polskiej "elity" i nie tylko, się nie zmieni, ten turniej nie ma racji bytu (przynajmniej według mnie). Ciężko jest coś zrobić gdy wszyscy wymagają bóg wie czego i nie wiadomo jakiej organizacji. Jedni wjeżdżają na nas, ponieważ dostali bana za fake konta, inni bo nie mają nic innego do roboty. Ja ze swojej strony mogę zapewnić że będzie na pewno jeszcze jedna edycja i to od niej będzie zależało czy będziemy kontynuowali ten turniej, czy nie.

+Quote Post
Szajbiński
post Jan 25 2010, 12:58
Post #5

Silencer

Nick: Szajba
Klan: Kocham Szmulsona

CYTAT(ShroomOfDoom @ Jan 25 2010, 11:29) *
była już dyskusja o lidze i wielu ludzi mówiło, że to nie wypali, drużyny są niestabilne

Drużyny są niestabilne przez brak jakiejś motywacji w postaci np. takiej właśnie ligi. Gdy tylko pojawia się jakiś turniej od razu powstaje 15756568 mixów, które się rozpadają po jego zakończeniu. Gdyby była jakaś stała liga ludzie by mieli trochę inne podejście i teamów stałych byłoby dużo więcej.
Imho pomysł wart zrealizowania wink.gif

+Quote Post
Evilman
post Jan 25 2010, 13:01
Post #6

Allstar

A nie mówiłem?

--------------------

+Quote Post
ShroomOfDoom
post Jan 25 2010, 13:02
Post #7

Invoker

Gadałem w Shishą i na kolejną edycję:

1. Jedno, jedyne ostrzeżenie wniesione przez organizatora na daną drużynę wyklucza drużynę z turnieju. Koniec zabawy w dawanie szansy drużynom, które najwyrażniej nie "dorosły" do brania udziału w turniejach.

2. Kolejna edycja, jeżeli nikt nie będzie miał do nas pretensji, przesądzi o tym, czy powstanie coś takiego jak liga (to od Shishy).
3. Możliwe, że 3 edycję zastąpi już liga, wszystko zależy od zachowania graczy na kolejnej edycji.

Ten post został edytowany przez ShroomOfDoom: Jan 25 2010, 13:03

--------------------

łaski nie będzie.
(...)
Siwy dym i białe sadze,
Tak wiem będą jasełka,

+Quote Post
vorcan
post Jan 25 2010, 13:04
Post #8

Stalker

Serwer: Lordaeron
Nick: vorcan

CYTAT(Shisha @ Jan 25 2010, 11:44) *
(...) Dopóki mentalność polskiej "elity" i nie tylko, się nie zmieni(...)

Team district! czuje się oficjalnie urażony.

EDIT: A tak na serio...wiecie...myślę, że to czy te turnieje będą dalej organizowane czy nie powinno zależeć tylko od was - organizatorów; od tego czy wam się chce, czy nie. Prawda jest taka, iż turnieje nawet o przysłowiową marchewkę są ciekawsze i bardziej motywują niż scrimmy i na pewno znajdą się drużyny, które docenią to, iż mają możliwość ich rozgrywania. Prawdą jest jednak także to, iż wiele osób/drużyn po prostu nie dorosło do brania w nich udziału, co jest przyczyną wielu problemów i trzeba pamiętać, iż się tego nie uniknie. Więc tak naprawdę zdecydujcie czy wam się chce...jeśli tak, to róbcie dalej. Najwyżej, jeśli nie znajdzie się wystarczająca ilość drużyn chętnych do udziału to zakończycie 'w trakcie' i tyle.

Ten post został edytowany przez Rake-: Jan 25 2010, 13:08

+Quote Post
fisheer
post Jan 25 2010, 14:29
Post #9

Invoker

Nick: fisheer

Ludzie chca grac dobre turnieje, nagrody motywuja ich na ogol tylko do zapisania sie, imo malo wplywaja na ocene turnieju po jego zakonczeniu (a co za tym idzie uczestnictwa w dalszych edycjach).

Przez dlugi czas polskie turnieje beda oferowaly glownie prestiz za ich wygrania, dlatego brakuje rozgrywek z prawdziwego zdarzenia ktore wiodlyby prym (dota.pl z kothem probuje, ale niestety jednak czegos brakuje). Warto zaczerpnac wsparcia od jakis wiekszych organizacji (ESL/HLC itp itd), bo mimo iz nie dadza one na poczatek nagrod (badz badza symboliczne) to sam system rozgrywek, strona itp wiele daja (choc maja takze pewne wady).

+Quote Post
Dendaw
post Jan 25 2010, 14:44
Post #10

Silencer

Grupa: Organizator
Nick: DTS-Dendor

Ja twierdzie ze 2 poniewaz kto zaplaci ci na poczatek za turniej 4 klany. Moze ludzi zmobilizuje nagroda!

Ten post został edytowany przez My Life: Jan 25 2010, 14:45

--------------------

Piszę poprawnie po polsku .
------------------------------------------------------------------------------------

+Quote Post
Szajbiński
post Jan 25 2010, 19:27
Post #11

Silencer

Nick: Szajba
Klan: Kocham Szmulsona

CYTAT(My Life @ Jan 25 2010, 14:44) *
Ja twierdzie ze 2 poniewaz kto zaplaci ci na poczatek za turniej 4 klany. Moze ludzi zmobilizuje nagroda!

Żeby były nagrody muszą być sponsorzy, a żeby pojawili się sponsorzy trzeba zagrać kilka sporych turniejów o - jak to napisał Rake - przysłowiową marchewkę.

Tak samo jest z wpisowym. Mało który na szybko sklejony mix będzie chciał płacić za udział w turnieju - ergo potrzeba marchewkowych turniejów, żeby teamy się trochę ustabilizowały.

+Quote Post
antennae
post Jan 25 2010, 20:38
Post #12

Stalker

Nick: antennae

znowu zalosne *******enie o ignorancji i lamaniu zasad "elity" .. po pierwsze kto dla Ciebie jest elita ? po drugie pamietaj ze ta tzw ELYTA to zazwyczaj 1-2 klany a w turnieju jest zazwyczaj 40-50 ... tez smieszne jest troche ze sie przejmujecie postami tzw 'polaczkow' ktorzy byli i beda zawsze na kazdym turnieju.. imo jestescie (organizatorzy itp) za bardzo ulegli i uczuciowi w stosunku do graczy. Inne polskie turnieje zadza twarda reka i jest dobrze! Poprostu sie bardziej zaangazujcie i bedzie OK

--------------------

<_nIQ> podejmujesz mid+ ?

+Quote Post
Fade
post Jan 27 2010, 15:22
Post #13

Stalker

Nick: X-Fade-X

oprócz tego, że rządzą a nie zadza to popieram gracza u góry biggrin.gif

--------------------

I love monkeys ! You do??

<haxOrstyLe> mi to nie przeszkadza byle bys sie nie calowal z drugim kolesiem przy mnie

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 8th September 2010 - 02:08